HTML

Tapasztalataim a tejérzékenységről

A tejérzékenység ill. tejallergia a legújabb felmérések szerint Magyarország lakosságának 30-40 %-át érinti. Lehet-e a tej és a tejtermékek fogyasztása nélkül is helyesen táplálkozni? Ezzel kapcsolatos tapasztalataimat szeretném megosztani az érdeklődőkkel.

Aktuális

Rovatok

Friss topikok

Linkblog

Cupcakes

Nincs megjeleníthető elem

Diagnózis: tejérzékenység

2008.09.24. 13:09 dobai andi

Kiderült, hogy tejérzékeny a gyermeked? Megértelek, ha az első gondolatod az, hogy fogalmad sincs hogyan oldod meg a mindennapok forgatagában a szigorú diétát. Nekem legalábbis ilyen gondolatok cikáztak a fejemben, ami egyben megkönnyebbülés is volt, mert legalább végre kiderült, mitől piros pöttyös a kislányomnak már majdnem az egész teste és ébred fel legalább ötször minden éjszaka, mert annyira viszket szegénykémnek még a feje búbja is.

A legfontosabb kérdés, ami ilyenkor felmerül: mivel lehet pótolni a tejet?

A tej 87,9%-a víz, 12,1%-a szárazanyag: zsír, fehérje, szénhidrát (tejcukor) kalcium, D vitamin, B2, B12, B6 vitamin.

  • Fontos, hogy mindennap szerepeljen az étrendben a friss gyümölcs és zöldség. Azoknak a gyerkőcöknek, akik nem szívesen fogyasztják a zöldséget (mint pl. az én kislányom) zöldség krémleveseket lehet készíteni, mindenféle variációban. (lásd receptek)
  • A gabonafélék és a burgonya együtt teljes értékű fehérjét ad.
  • Rengeteg kalcium van az olajos magvakban ugyanakkor vitamint és növényi zsiradékot is tartalmaznak (mák, dió, mandula, mogyoró, földimogyoró, napraforgó mag, tökmag, szezámmag). A megevett kalciumnak csak 20-40%-a szívódik fel, ehhez nélkülözhetetlen pl. a D-vitamin, ami segíti a kalcium felszívódását és a csontokba való beépülését.
  • A D-vitamin utánpótlást a halfélék, a máj és a tojás fogyasztásával tudjuk biztosítani. D-vitamin a bőrben is képződik, ha azt napfény éri. Érdekesség, legalábbis én eddig nem tudtam, hogy a légköri szennyeződések elnyelik az ultraibolya sugarakat, így kevesebb D-vitamin keletkezik a bőrben. (Falun élők előnyben!)
  • A B-vitaminokat a tejen kívül megtaláljuk a tojásban, húsban, májban, gabonamagvakban, gyümölcsökben, zöldségekben és az élesztőben is.


Bizonyos felvágottak is tartalmazhatnak tejszármazékokat. Az Allergia Adatbank Alapítvány (www.taplalekallergia.hu) és a Táplálékallergia Centrum Alapítvány (www.taplalekallergiacentrum.hu) honlapján megtaláljuk azokat a termékeket, amelyek biztosan nem. Ennek ellenére a felvágottakkal csínján kell bánni, mert sok foszfort tartalmaznak, ami gátolja a kalcium felszívódását.
 

Szólj hozzá!

Címkék: allergia tejérzékenység kálcium

A bejegyzés trackback címe:

https://tejerzekenyseg.blog.hu/api/trackback/id/tr56679160

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása